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C.No. IV(16)HQ/Tech/TN/06/CGST/2017/ Date: 14.08.2017

TRADE NOTICE No. 03/GST/2017
Subject: Letter of undertaking, Bond & Bank Guarantee — reg.

Attention of Exporters & Trade is invited to implementation of GST from 1% July,
2017. Reference is invited to the Notification No. 16/2017-Central Tax dated
07.07.2017, Circular No. 2/2/2017 dated 04.07.2017, Circular No. 4/4/2017 dated
07.07.2017, the Annexure of Board's Letter F. No. 354/173/2014-TRU (GST Cell) Pt. I

dated 26.07.2017 and Circular No. 5/5/2017 dated 11.08.2017 in alignment of GST
implementation:

2, Any registered person, GSTIN, availing the option to supply goods or
services for export without payment of integrated tax shall furnish, prior to export, a
bond or a Letter of Undertaking in FORM GST RFD-11 before the jurisdictional
Deputy/Assistant Commissioner manually in the above said format till the module for

furnishing of FORM RFD-11 is available on the common portal (www.gst.gov.in).
(Circular no. 2/2/17 dated 04.07.2017).

2(A) LETTER OF UNDERTAKING:

2(A) (i) Notification No. 16/2017-Central Tax dated 07.07.2017 specify the
eligibility of registered person for submission of Letter of Undertaking in place of a bond,
as:-

(a) a status holder as specified in paragraph 3.20 & 3.21 of the Foreign Trade
Policy 2015- 2020: or

(b) who has received the due foreign inward remittances amounting to a

minimunf\ of 10% of the export turnover, which should not be less than one crore
rupees, in the preceding financial year,

_ y offence under the Central
Services Tax Act, 2017 (12 of 2017) or under a Goo_ds s
where the amount of tax e
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2(A) (i) As regards LUT, it is clarified that it shall be valid for twelve months.
If the exporter fails to comply with the conditions of the LUT he may be asked to furnish
a bond. (referred to Circular No. 4/4/2017 dated 07.07.2017).

2(A) (iii) The intent of the above said notification is to liberalize the facility of
LUT and extend this facility to all kind of suppliers. Any person who has earned
minimum foreign inward remittance of 10% of export turnover in the preceding financial
year is eligible for LUT. As the intent was to put a minimum threshold of foreign inward
remittances to be eligible for this benefit, Rs. 1 crore has been fixed as minimum
amount of foreign inward remittances. The effect is that even a big exporter who may
have exported goods worth hundreds of crores may not be eligible if his receipts are
less than 10% of export (of course, if he satisfies the other condition of status holder he
is still eligible). (Referred to Annexure to Letter F.No. 354/173/2014-TRU (GST Cell)
Pt. Il dated 26th July. 2017).

2(A) (iv) In this matter a detailed clarification along with illustration was
shown in Circular No. 5/5/2017 dated 11.08.2017. In this circular, it has been clarified
that any registered person who has received a minimum foreign inward remittance of
10% of export turnover in the preceding financial year is eligible for availing the facility
of LUT provided that the amount received as foreign inward remittance is not less than
Rs. one crore. This means that only such exporters are eligible to LUT facilities who
have received a remittance of Rs. one crore or 10% of export turnover, whichever is a
higher amount, in the previous financial year. A few illustrations are as follows:

a. An exporter had a turnover of Rs. 15 crore in the previous financial year. He
would be eligible for LUT facility if remittance received against this export is
Rs. 1.5 crore or more (10% of export turnover is more than Rs. 1 crore)

b. An exporter had a turnover of Rs. 5 crore in the previous financial year. He
would be eligible for LUT facility if remittance received against this export is
Rs. 1.0 crore or more (10% of export turnover is less than Rs. 1 crore)

c. An exporter has an export turnover of Rs. 2 crore. He has received Rs. 80
lacs as foreign inward remittances in FY 2016-17 which is 40% of the export
turnover. He will not be eligible for LUT facility as remittance received is less
than Rs. 1 crore.

d. An exporter has export turnover of Rs. 40 crore. He has received Rs. 2
Crores as foreign inward remittances in FY 2016-17 which is 5% of the export
turnover. He will not be eligible for LUT facility as remittance received is less
than 10% of export turnover, even though it is in excess of Rs. 1 crore.

e. An exporter has received Rs. 1 Crore 10 lacs as foreign inward remittances in
FY 2016-17 which is 20% of the export turnover. In this scenario, he will be
eligible for LUT facility.

2(A) (v) Documents for LUT: Documents submitted as proof of fulfilling the
conditions of LUT shall be accepted unless there is any evidence to the contrary. Self-
declaration shall be accepted unless there is specific information otherwise. For
example, a self-declaration by the exporter to the effect that he has not been
prosecuted should suffice for the purposes of notification No. 16/2017 - Central tax
dated 7th July, 2017. Verification, if any, may be done on post facto basis. Similarly,
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Status holder exporters have been given the facility of LUT under the said notif_ication
and a self-attested copy of the proof of Status should be sufficient. (Referred to Circular
No. 5/5/2017 dated 11.08.2017 and Annexure to Letter F.No. 354/173/2014-TRU
(GST Cell) Pt. Il dated 26th July. 2017).

2(A) (vi) LUTs should be submitted on the letterhead containir)g signature
and seal of the person or the person authorized in this behalf as provided in said
Notification. (Referred to Circular No. 5/5/2017 dated 11.08.2017)

2(A) (vii) Time for acceptance of LUT/Bond: As LUT/bond is a priori
requirement for export, including supplies to a SEZ developer or a SEZ unit, the
LUT/bond should be processed on top most priority and should be accepted within a
period of three working days from the date of submission of LUT/bond along with
complete documents by the exporter. (Referred to Circular No. 5/5/2017 dated
11.08.2017 and also referred in Annexure to Letter F.No. 354/173/2014-TRU (GST
Cell) Pt. Il dated 26th July. 2017).

2(B) BOND AND BANK GUARANTEE:

2(B)(i) All exporters, not covered by the Notification No. 16/2017-Central
Tax dated 07.07.2017, would submit bond. The bond shall be furnished on non judicial
stamp paper of the value as applicable in the State in which bond is being furnished.
(referred to Circular No. 4/4/2017 dated 07.07.2017).

2(B)(ii) A clarification has been sought as to whether bond to be furnished
for exports is a running bond (with debit / credit facility) or a one-time bond (separate
bond for each consignment / export). It is observed that consignment wise bond would
be a significant compliance burden on the exporters. It is directed that the exporters
shall furnish a running bond, in case he is required to furnish a bond, in FORM GST
RFD -11. The bond would cover the amount of tax involved in the export based on
estimated tax liability as assessed by the exporter himself. The exporter shall ensure
that the outstanding tax liability on exports is within the bond amount. In case the bond
amount is insufficient to cover the tax liability in yet to be completed exports, the

exporter shall furnish a fresh bond to cover such liability. (referred to Circular No.
4/4/2017 dated 07.07.2017).

2(B) (iii) FORM RFD -11 under rule 96A of the CGST Rules requires
furnishing a bank guarantee with bond. Field formations have requested for clarity on
the amount of bank guarantee as a security for the bond. In this regard it is directed that
the jurisdictional Commissioner may decide about the amount of bank guarantee
depending upon the track record of the exporter. If Commissioner is satisfied with the
track record of an exporter then furnishing of bond without bank guarantee would
suffice. In any case the bank guarantee should normally not exceed 15% of the bond
amount. (referred to Circular No. 4/4/2017 dated 07.07.2017).

2(B) (iv) The: discretionary power has been given to the Commissioner so
that he/she can use this power depending upon the individual cases of the exporter.

%ﬁﬁ
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The intent is to allow use of this power liberally. Some of the instances of liberal
interpretation are as follows:

a. An exporter registered with recognized Export Promotion Council
can be allowed to submit bond without bank guarantee on submission of a self-

attested copy of the proof of registration with a recognized Export Promotion
Council.

b. In the GST regime, registration is State-wise which means that the
expression ‘registered person’ used in the said notification may mean different
registered persons (distinct persons in terms of sub-section (1) of section 25 of
the Act) if a person having one Permanent Account Number is registered in more
than one State. It may so happen that a registered person may not satisfy the
condition regarding foreign inward remittances in respect of one particular
registration, because of splitting and accountal of receipts and turnover across
different registered person with the same PAN. But the total amount of inward
foreign remittances received by all the registered persons, having one
Permanent Account Number, maybe Rs. 1 crore or more and it also maybe 10%
or more of total export turnover. In such cases, the registered person can be
allowed to submit bond without bank guarantee. (Referred to Circular No.
5/5/2017 dated 11.08.2017 and also referred in Annexure to Letter F.No.
354/173/2014-TRU (GST Cell) Pt. Il dated 26th July. 2017).

MISCELLANEOUS

3. SEALING OF EXPORT CONTAINER: Attention is  further invited
to Circular No. 26/2017 — Customs dated 1st July 2017, vide which it has been clarified that
the existing practice of sealing the container with a bottle seal under Central Excise
supervision or otherwise would continue till 01St September, 2017. Such sealing shall
be done under the supervision of the officer having physical jurisdiction over the place
of business where the sealing is being done. A copy of the sealing report would be
forwarded to the Deputy/Assistant Commissioner having jurisdiction over the principal
place of business. (Referred to Circular No. 4/4/2017 dated 07.07.2017).

4. Purchases from manufacturer and form CT-1: It is learnt that field
formations are not sure about treatment of CT-1 form which was earlier used for
purchase of goods by a merchant exporter from a manufacturer without payment of
central excise duty. The scheme has undergone automatic modification under GST. A
transaction between a manufacturer and a merchant exporter is in the nature of supply
and the same has not been exempted under GST. So, it is chargeable to GST. The zero
rating of exports, including supplies to SEZ, is allowed only with respect to supply by the
actual exporter under LUT/bond or payment of IGST. (Referred to Circular No.
5/5/2017 dated 11.08.2017 and also referred in Annexure to Letter F.No.
354/173/2014-TRU (GST Cell) Pt. Il dated 26th July. 2017).

o) Transactions with EOUs: EOUs have no special status vis-a-vis any
normal supplier under GST and so there is no special dispensation for them. Supplies to
EOUs are taxable under GST just like any other taxable supplies. EOUs, to the extent of
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exports, are eligible for zero rating like any other exporter. (Referred to Circular No.
5/5/2017 dated 11.08.2017 and also referred in Annexure to Letter F.No.
354/173/2014-TRU (GST Cell) Pt. Il dated 26th July. 2017).

6. Forward inward remittance in Indian Rupee: Rule 96A (6) of
CGST Rules, 2017 provides that the supplies to SEZ unit or developer shall have same
treatment as given to exports. This sub-rule also provides that the provision of Rule 96A
(I) shall be applicable, mutatis mutandis. It has been learnt that sale proceeds from
supplies to Nepal, Bhutan and SEZ units or SEZ developer are not received in
convertible currency so the eligibility condition for furnishing of LUT can never be
satisfied in cases of such supplies. Attention is invited to Para A (v) Part-I of RBI Master
Circular no. 14/2015-16 dated July 1, 2015 (updated as on November 5, 2015), which
states ‘there is no restriction on invoicing of export contracts in Indian Rupees in terms
of the Rules, Regulations, Notifications and Directions framed under the Foreign
Exchange Management Act 1999. Further, in terms of Para 2.52 of the Foreign Trade
Policy (2015-2020), all export contracts and invoices shall be denominated either in
freely convertible currency or Indian rupees but export proceeds shall be realized in
freely convertible currency. However, export proceeds against specific exports may also
be realized in rupees, provided it is through a freely convertible Vostro account of a non-
resident bank situated in any country other than a member country of Asian Clearing
Union (ACU) or Nepal or Bhutan”.

Accordingly, it is clarified that acceptance of LUT instead of a bond for supplies
of goods to Nepal or Bhutan or SEZ developer or SEZ unit will be permissible
irrespective of whether the payments are made in Indian currency or convertible foreign
exchange as long as they are in accordance with applicable RBI guidelines. It may also
be noted that supply of services to SEZ developer or SEZ unit will also be permissible
on the same lines. The supply of services, however, to Nepal or Bhutan will be deemed
to be export of services only if the payment for such services is received by the supplier
in convertible foreign exchange. (Referred to Circular No. 5/5/2017 dated 11.08.2017
and also referred in Annexure to Letter F.No. 354/173/2014-TRU (GST Cell) Pt. I

dated 26th July. 2017).

r 8 Applicability of circulars on Bond/LUTs: There appears to be
confusion over the applicability of above mentioned circulars on bond and LUT. It is
learnt that some field officers have inferred that the instructions given by the said
circulars are effective only from the date of issue of these circulars. There is no scope
for such interpretation as this issue has been categorically clarified in the circular dated
7th July, 2017 which provides that the instructions shall be applicable for exports on or
after 1st July, 2017. (Referred to Annexure to Letter F.No. 354/173/2014-TRU (GST
Cell) Pt. Il dated 26th July. 2017).

8. It is further stated that the Bond/LUT shall be accepted by the

jurisdictional Deputy/Assistant Commissioner having jurisdiction over the principal place
of business of the exporter. The exporter is at liberty to furnish the bond/LUT before
Central Tax Authority or State Tax Authority till the administrative mechanism for
assigning of taxpayers to respective authority is implemented. However, if in a State, the
Commissioner of State Tax so directs, by general instruction, to exporter, the Bond/LUT
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in all cases be accepted by Central tax officer till such time the said administrative
mechanism is implemented. Central Tax officers are directed to take every step to
facilitate the exporters whether or not the exporter was registered with the Central
Government in the earlier regime. (Referred to Circular No. 2/2/2017 dated
04.07.2017, Circular No. 4/4/2017 dated 07.07.2017 and Circular No. 5/5/2017 dated
11.08/2017)

All Trade Associations/Chamber of Commerce & industry are requested to give
wide publicity to the contents of this Trade Notice amongst all their members.

(Suchitra Sharma)
Principal Commissioner

Copy to: -

. The Trade Associations (As per Mailing List).

2. The Member, GST, CBEC, North Block, New Delhi.

3. The Director General, Directorate General of Taxpayers Services, CR Building,

IP Estate, New Delhi-110002.

The Commissioner, CGST, Delhi South Zone.

The Directorate General of System and Data Management, Hotel Samrat,

Chanakyapuri, New Delhi-110021.

6.  The Assistant/ Deputy Commissioner, GST, South Delhi, Divisions- Cannaught
Place, Naraina, Hauz Khas, Maiviya Nagar, Vasant Kunj, Chattarpur, Okhala,
Dwarka, Palam.

7.  System Branch for uploading on official Website Manager publication on

Website.

Notice Board. J

Guard File.

o

e

(Suchitra Sharma)
Principal Commissioner
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